6 tips voor Opvoeden vanuit Verbinding!

Ouderschap

Het kan nogal verwarrend zijn, dat onvoorwaardelijk opvoeden, of opvoeden vanuit verbinding. Het is vaak duidelijker wat je níet doet, dan wat je wel kunt doen. Daarom hier 6 tips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.

Tip 1 De basis: ontwikkel inzicht in het waarom

De belangrijkste weg naar opvoeden vanuit verbinding is weten waarom je het doet. Zodra je weet waarom en hoe je iets doet, wordt het gewoon veel makkelijker en logischer om het te doen. Ik noem het ook weleens top-down opvoeden. Bij opvoeding vanuit verbinding, is de relatie met je kind je topprioriteit in plaats van bijzaak. Verbinding is een soort zelfversterkend mechanisme. Hoe meer je geniet van en met elkaar, hoe makkelijker en plezieriger het is om samen met elkaar te leven. Je kind wil van nature heel graag bij je zijn, van jou leren, jou volgen en jou helpen. Als je de verbinding tussen jullie kan voeden gaat het tussen jullie steeds meer vanzelf, zonder dat je hoeft te snauwen, dreigen of straffen. Je kind ontwikkelt zo een veilige basis, bewuste zelfverbinding, sterke eigenwaarde en vergevorderde samenwerkingsvaardigheden.

Tip 2 Spelen!

De simpelste manier van verbinding voeden is spelen! Spelen lijkt op het eerste gezicht nutteloos tijdverdrijf. Het tegenovergestelde is waar! Alle zoogdieren spelen omdat het een belangrijke rol heeft in gezonde ontwikkeling. Een kind kan in het spel heel veel indrukken verwerken. Als je kind bijvoorbeeld bang is voor iets kan gericht spel rondom dat thema erg helpend zijn. Bovendien oefent je kind al spelend haar neuroceptie: het onbewuste inschatten van de veiligheid in sociaal contact. Ook oefent het brein in soepel schakelen tussen spanningsniveaus. En… het is sowieso een hele leuke en makkelijke manier om de verbinding te voeden met je kind!

Tip 3 Lachen!

De leukste manier van verbinding voeden is lachen! Als je denkt aan een gelukkig gezin, denk je aan een foto met lachende mensen! Samen lachen is een van de meest verbindende dingen die je kunt doen. Je maakt er gelukkige gezinsherinneringen mee. Wij doen het hier thuis dan ook graag! Lachen is ook nog eens een gezonde uitlaatklep voor opgebouwde spanning. Maak er gebruik van!

Tip 4 Huilen!

De zachtste manier van verbinding voeden is je armen te openen voor je kind, als het kind verdriet heeft. Want met huilen bedoel ik natuurlijk niet je kind alleen laten huilen of aan het huilen maken. Wel bedoel ik dat je het verdriet van je kind niet hoeft te sussen of af te leiden. Als je kind in jouw armen huilt, is het iets om letterlijk en figuurlijk te omarmen! Huilen is een ventiel voor opgebouwde spanning, tranen bevatten zelfs stresshormoon. Je kind staat tijdens het huilen heel direct in verbinding met haar gevoelens terwijl het zich veilig voelt om die te tonen en zich gezien voelt. Na een huilbui in jouw veilige armen is je kind vaak heel blij, ontspannen en samenwerkend. Het is dus heel gezond als kinderen huilen en je kweekt er absoluut geen watjes mee. Vertrouwd zijn met kwetsbaarheid, gevoelens kunnen tonen, is bovendien heel belangrijk om een authentiek en empatisch mens te zijn.

Tip 5 Luisteren!

De rustigste manier van verbinding voeden is luisteren naar je kind. In het Engels heet het ‘holding space’; je geeft bedding aan de ander terwijl je de ruimte vrijhoudt voor hem of haar, zonder die zelf in te nemen. Door empatisch luisteren geef je haar bewustzijn van haar gevoelens en behoeften. Zo raakt je kind opgelucht, krijgt het innerlijke helderheid en rust. Bovendien is het een ervaring van diepe steun, gezien en gehoord zijn. Dat vertrouwen tussen jullie is enorm voedend voor jullie verbinding.

Tip 6 Zelfzorg!

De meest onbewuste manier van verbinding tussen jullie heet co-regulatie. Als je kind overstuur is en jij bent innerlijk rustig en geaard, zal jouw stemming, de veiligheid die je uitstraalt, uiteindelijk je kind weten te kalmeren. Ik bedoel geen oppervlakkige rust terwijl je van binnen staat te schuimbekken! Het gaat om het bouwen aan je innerlijke buffer waardoor je oprecht stressbestendig bent. Co-regulatie begint dus bij zelfregulatie. Zelfregulatie komt voort uit zelfverbinding, zelfzorg en je eigen ervaringen van co-regulatie met andere volwassenen. Merk je nu dat je regelmatig zelf in de stress schiet als je kind in paniek is, kwaad is, of overstuur? Dan verloopt de co-regulatie tussen jullie negatief en andersom. Je kan hierin groeien door bijvoorbeeld empathie sessies te ontvangen, die je zelfverbinding versterken en waarbij je tegelijkertijd zelf co-regulatie ontvangt. Door te leren werken met je fysiologie kun je een staat van innerlijke rust opzoeken. Door zelfcompassie te leren, kun je je innerlijke dialoog ombuigen en je innerlijke criticaster leren ontvangen met warmte.

Wil je dingen leren als, hoe je het samen spelen heel effectief kunt maken, hoe je jezelf reguleert, wat je kunt zeggen als je aan het luisteren bent of hoe je behoeften kunt herkennen, neem dan vooral contact op!

Liefs, Rosa

PS zo ziet ouderschap vanuit verbinding eruit in éen oogopslag!

Biologische Norm

Veilige Hechting

Oog Voor Behoefte

Spelen & Lachen

Emoties Uiten

Empathie & Verbinding

Klassieke Slaaptraining

Stickers Plakken

Helicopter- & Tijgerstijl

Straffen & Belonen

Afleiden & Sussen

Oordeel & Diagnose

Tags: geen tags

1.115 reacties

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *